Despre Moodle

Generalități despre platforma de e-learning Moodle


Moodle
este o platformă de e-learning, un sistemul de management al învăţării, un produs complex care oferă servicii și module de dezvoltare a unui mediu de învățare și evaluare de tip e-learning. Moodle este un set de componente și module, instrumente de comunicații, clasă virtuală și bibliotecă digitală, utilizând standarde și sisteme de tip LMS / LCMS / SCORM / AICC.

Moodle permite administrarea, documentarea, urmărirea și monitorizarea (susținută de un sistem de raportare) a programelor de instruire, claselor (grupe), activității formatorilor, a evenimentelor online care intervin într-un calendar / scenariu de curs obligatoriu, a programei eLearning. Moodle vă ajută să construiți  și să faceți managementul conținutului digital al cursurilor sau al altor categorii de resurse și activități.

Sistemul Moodle oferă suport pentru instruire la distanță astfel încât cursanții vor avea acces la materialele relevante de instruire atunci când doresc, cu monitorizarea progresului acestora pentru verificarea îndeplinirii indicatorilor de către cadrul didactic, dar și suport pentru instruire on-line, prin sesiuni de tip clasă virtuală. De asemenea, sistemul permite organizarea de sesiuni de testare cu scop de evaluare a cunoștințelor dobândite.

Astfel modulele principale ale sistemului sunt grupate pornind de la funcţiile pe care le oferă, respectiv: autoinstruire online, clasă virtuală, testare online, comunicare şi schimb de experienţă, monitorizare şi control, administrare şi securitate.

 Autoinstruire online şi clasă virtuală

 1. Modulul de autoinstruire permite livrarea de conţinut într-o ordine prestabilită, asincron, către utilizatori, aceştia având posibilitatea să parcurgă conţinutul în ritmul în care doresc.
 2. Clasa virtuala permite livrarea de conţinut către utilizatori, sincron, învăţarea fiind asistată de un instructor. Instructorul poate comunica audio şi video cu cursanţii. Instructorul şi cursanţii pot comunica prin chat. Instructorul are posibilitatea de a administra teste instantanee cursanţilor si de a vedea rezultatele imediat. Instructorul poate sa-si ajusteze planul de curs in timpul cursului, fără a fi necesara părăsirea acestuia.

 Testare online

 1. Sistemul permite administrarea de teste cu întrebări de diferite tipuri, construite aleator din seturi de întrebări, corectarea lor automată şi generarea de rapoarte.
 2. Platforma ofera profesorului posibilitatea de a planifica evaluarea, la nivel de zi/ora/minut de incepere si zi/ora/minut de terminare
 3. In timp ce rezolva testul, studentul va sti cat timp mai are pentru rezolvarea testului. La expirarea timpului alocat testul va fi inchis automat si sistemul va prezenta acestuia rezultatul obtinut.

 Comunicare şi schimb de experienţă

 1. Sistemul contine si forumuri pentru studenti astfel încât acestia sa poata interactiona cu profesorii sau colegii pentru dezbaterea unor subiecte de interes major, schimburi de experienta (raspunsuri la intrebari, teme de dezbatere, opinii etc.). Fiecare curs va avea propriul forum pe platforma de e-learning.
 2. Totodată, sistemul permite utilizatorilor schimbul de mesaje private. Sistemul de mesagerie suporta trimiterea evenimentelor (inscriere la o sesiune de instruire, inceperea sesiunii de instruire, acordarea unei note) si pe email, pentru fiecare utilizator.

 Monitorizare si control

 1. Platforma ofera posibilitatea de monitorizare si control a procesului de instruire prin rapoarte. Aceste rapoarte, sau orice alte liste din platforma pot fi exportate din interfata aplicatiei intr-un format ce permite prelucrarea lor ( XLS sau CSV), pentru analize avansate, tiparire.
 2. Pentru monitorizarea indeplinii indicatorilor se vor implementa mai multe tipuri de rapoarte astfel incat in orice moment sa existe o imagine clara asupra activitatii desfasurate. Rapoarte precum lista utilizatorii conectati la un moment dat, statistici pe utilizatori constand in numarul de activitati de instruire terminate, umarul de activitati de instruire in derulare, numarul de activitati de instruire neincepute, - progresul detaliat pentru fiecare activitate de instruire parcursa, statistici pe sesiuni de testare constand in numarul de utilizatori inscrisi, numarul de teste, terminate, numarul de teste in derulare, rezultatele obtinute de fiecare utilizator la un test, statistici referitoare la distribuirea rezultatelor la un test pentru un grup de utilizatori testate se vor regasi in sistemul complex de instruire.

Administrare şi securitate

 1. Platforma e-learning asigura un mediu controlat de desfasurare a activitatilor de instruire prin restrictionarea accesului la utilizatorii cu un nume de utilizator si o parola valide. Fiecarui utilizator i se va atribui un rol ceea ce ii ofera anumite drepturi de utilizare a platformei.

Arhitectura funcțională a platformei de e-learning Moodle

1 – Introducere, componente, arhitectură, funcționalități.

I. Componentele platformei e-learning

II. Arhitectura sistemului

III. Inventarul funcționalităților platformei e-learning Moodle

a. Funcționalități de management a cursurilor:

b. Funcționalități dedicate proceselor de examinare:

c. Funcționalități privind managementul sarcinilor (lucrărilor) alocate în cadrul unui curs

d. Funcționalități de instruire colaborativă

 2 – Categorii și tipuri de utilizatori.

I. Categorii și tipuri de utilizatori,

II. Proceduri disponibile la nivelul utilizatorilor / grupurilor de utilizatori

III. Procedura de înrolare a cursanților

IV. Interfața disponibilă cursantului după înrolare

V. Elemente de interfață, disponibile pentru formator

VI. Elemente de interfață, disponibile pentru tutore

 3 – Gestiunea cursurilor

I. Gestiunea conţinuturilor şi SCORM

II. SCORM şi normele obiectelor de învăţare

III. Definirea sumarului de curs

IV. Evaluarea cursanților

 4 – Instrumente de comunicare asincronă

 5 – Instrumente de comunicare sincronă

 6 – Instrumente de sprijin

 7 – Rapoarte

 SC eLearning & Software SRL este singura entitate cu personalitate juridică din România care are dreptul de a promova servicii Moodle autorizare și certificate.

 Moodle™ este o marcă înregistrată de Moodle Trust, pentru detalii citiți licenta.

 • Moodle - Politica privind mărcile comerciale

  Cuvântul "Moodle" este marcă înregistrată în multe țări din întreaga lume . Marca este deținută de Martin Dougiamas, fondator și Lead Developer Moodle .

  Legea obligă proprietarii de mărci comerciale sa isi inregistreze mărcile lor pentru a preveni utilizarea denumirilor confuzie similare de către terțe părți. Prin această politică dorim sa facem clar cum proiectele legate de Moodle, organizații, și persoane fizice pot folosi marca Moodle. Dorim, de asemenea, să facem clar aspectele cu privire la modul de utilizare a cuvântului Moodle este limitată atunci când este folosit pentru a promova serviciile Moodle comerciale. Facem acest lucru pentru a proteja modelul de afaceri care ne permite să continuam dezvoltarea Moodle pentru tine.

  Utilizări permise

  Următoarele utilizări nu sunt limitate și nu necesită nici o permisiune:

  • Referindu-se la software sau proiect Moodle.
  • Descriind implementarea dvs. Moodle proprii ( inclusiv în setările corporative )
  • Descriind un nod de comunicare bazat pe Moodle.Descriind unele programe de calculator pe care le-ați făcut, care sunt integrate cu Moodle ( de exemplu, o caracteristică de integrare Moodle pe un alt sistem ) .

  Utilizări restrânse

  Următoarele utilizări sunt , în general, interzisa fara permisiunea explicită și directă a fi acordată de către Moodle Pty Ltd. Va rugam sa ne contactati pentru a cere permisiunea în scris .

  • Nu se poate utiliza "Moodle", în numele a software-ului ( inclusiv aplicații mobile )
  • Nu se poate utiliza "Moodle" în numele companiei dvs.
  • Nu se poate utiliza "Moodle" în numele dvs. de domeniu
  • Nu se poate utiliza "Moodle", în cuvintele cheie publicitare ( cum ar fi AdSense )
  • Nu se poate utiliza "Moodle" pentru a descrie serviciile Moodle furnizate ( cum ar fi hosting, training, suport, consultanta, dezvoltare, dezvoltare temă, personalizare, instalare, integrare și certificare) . Acest lucru se aplică chiar si dacă nu percepeti o taxa pentru serviciile oferite.
  • Rețineți! doar Partenerii Moodle Certificati au aceaste permisiuni.

  Moodle Partner - marca de certificare

  Termenul de "Partener Moodle" este o marcă de certificare deținuta de Martin Dougiamas.

  Utilizarea logo-ului este limitată, doar Partenerii Moodle Certificati il pot folosii, iar termenul poate fi folosit doar pentru a se referi la un partener Moodle certificat in prezent .

  Vă rugăm să ne contactați dacă aveți întrebări despre utilizarea propusă sau pentru a clarifica aspectele care nu au fost clarificate aici!

Ultima modificare: joi, 16 octombrie 2014, 12:38